Even kijken naar Busking en Street Art en wat er zoals te doen is in straten en parken. Nu die bizarre decembermaand weer achter de rug is. En – heel belangrijk(!) 21 december ook gepasseerd is en de dagen dus langzaam weer zonnig licht en luchtig gaan worden. Het voorjaar is in het vooruitzicht – de winter gaat voorbij! In het voorjaar en in de zomer kun je jezelf lekker expressief uiten op straat. Street Art vraagt wel enig tekentalent. Voor Busking – lekker musiceren op straat – moet je wel een muziekinstrument kunnen bespelen, of goed van stem zijn. Met slechts vier akkoorden een instrument bespelen is best snel te leren! En – als je het ritme eenmaal te pakken hebt kun je het ook iets ingewikkelder maken!

Busking basis voor bekendheid

Voor sommige muzikanten is Busking de basis van hun bekendheid. De broers Si(mon) en Tyler Cranstoun kregen het straatoptreden met de welbekende paplepel ingegeven. Al in hun prille jeugd gingen zij met hun vader de straat op om te musiceren. De ooit single Si heeft trouwens zelfs zijn grote liefde op straat ontmoet – tijdens een straatoptreden!

Busking – het musiceren op straat voor wat fooi of geschenkjes en zelfs gerechten, is al zo oud als mensenheugenis. Je zult in elke film die verhaalt over de middeleeuwen of klassieke tijd ook altijd straatmuzikanten of acrobaten zien figureren. Dat maakt een verhaal van aller tijden compleet!

Ook heel beroemde muzikanten geven soms spontaan een straatconcert –  simpel voor ‘de fun’ – voor het contact met hun publiek…

En dan Street Art – lekker krijten op de muren en op straat!

De heel grappige krijtfiguurtjes van David Zinn kent iedereen inmiddels wel. Heel vaak kom je de de hagedisjes en muisjes en draken tegen op internet. Waar zij een straat of een stoep – of wat voor object dan ook – een ander vaak vriendelijker aanzicht en perspectief geven.

Wat jammer dat de al die karakteristieke kunstwerkjes slechts vluchtig zijn – want een regenbuitje wast ze zonder meer weg.

Graffiti – ook al zo oud als de geschiedenis

In de Romeinse tijd was het inkrassen van tekeningen en boodschappen op de muren een vorm van informatievoorziening. Sinds er spuitbussen met verf en verfstiften zijn hoeven de kunstenaars gelukkig niet meer te krassen! Door de eeuwen heen is graffiti met zijn felle kleuren en cryptische uitingen, verloedering en vandalisme genoemd. Maar – tegenwoordig gelukkig weer verheven tot kunst! Het beeld over een bepaalde vaardigheid ofwel ‘art’ kan dus veranderen. Veel van deze artiesten verdienen nu een prima inkomen met hun mooie gestileerde muurschilderingen. En ieder heeft een eigen stijl en tag.
Graffiti mag trouwens niet verward worden met gravity! Hoewel dit ook een heel mooie artistieke uiting kan zijn, betekent het woord gravity echt zwaartekracht.
Je kunt de geschiedenis van Street Art eens gaan zien bij het Moco museum – als het je buiten nu nog te koud is.

Street skating is ook art!

Een heel aparte vorm van Street Art moet ter afsluiting natuurlijk ook genoemd worden! Street skating – dat met alle buitelingen en capriolen beslist een acrobatische art is.

Ja – naar buiten! Eerst misschien nog even wat natte sneeuw wegschoppen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in