Dat de overlevering vertelt dat Valentijn een heidens festijn van oorsprong is, verbaast singles wel. Valentijnsdag is uiteindelijk een ultieme dag van liefde, al zal niet ieder die liefde uiten (of voelen) tijdens deze ene speciale dag. De uitstekende marketingstrategie van de vroege kerken in aanmerking genomen, zou een heidens festijn in het begin echter best wel eens waar kunnen zijn. Het is inmiddels wel bekend dat hedendaagse feestdagen vaak naadloos aansluiten op al eeuwen en misschien wel millennia lang bestaande mystieke rituelen en festiviteiten.

Hoe kan Valentijn nu een heidens festijn zijn?

Er zijn over dit soort onderwerpen zijn altijd meerdere verhaallijnen te vinden. In de huidige tijd is het dus verstandig om hieruit een middenweg te op te maken. Uiteindelijk leven we in het heden en niet in het verleden! Verder teruggaand – voorbij St. Valentijn – die ter dood veroordeelde Romein, is daar het vruchtbaarheidsfeest Lupercalia. Een feest genoemd naar de grotten, waar Romulus en Remus (de stichters van Rome) zijn grootgebracht. Lupercalia begon op 13 en eindigde op 15 februari en was een soort vruchtbaarheidsfeest.

Hebben Singles een levendige of nuchtere fantasie?

Degenen met een nuchtere fantasie kunnen zichzelf eens verdiepen in ‘ieders vraagbaak‘ over de schokkende details van het vruchtbaarheidsfeest Lupercalia….. Dan verwondert de link met de tegenwoordige dag van liefde en kleine berichtjes (en cadeautjes) je best wel. Op straat naakt rondrennende jonge mannen (en vrouwen) zien we in het tegenwoordige straatbeeld nog wel eens terug. En ook wel naakte oúdere mannen en vrouwen, soms zelfs op de fiets! Hetzij als protestactie, hetzij uit lol om shockerende aandacht te trekken. Dat is niet echt een heidens festijn te noemen. Met dat shockeren valt het trouwens wel mee. De toevallige toeschouwer of voorbijganger haalt simpelweg de schouders op en loopt door, verdiept in de eigen bezigheden. Het bloedige zweepslagen uitdelen past echter echt niet meer in het huidige tijdperk. (Hoewel men dit in sommige kringen dan juist weer wél waardeert…)

Valentijn is nu een liefdesfestijn vinden Singles

Zou Valentijn een heidens festijn zijn

Als je zo’n geschiedenis leest dan móet je tussentijds bijna wel trek in een chocolaatje krijgen! Of verlangen naar zo’n lief bosje voorjaarbloemen of een kaartje met lief tekstje! Dan hoop je dat Cupido zijn pijlen eens joúw – jullie richting uitschiet. Die vruchtbaarheidsriten komen dan in een romantisch milde of wilde vorm vanzelf wel….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in