Een samengesteld gezin, gaat dat wel goed lukken….(?), vraagt menig single zich af. Je ziet dat wel eens in het dagelijks leven, of vaak voorbijkomen in tv-programma’s. De kinderen van eerdere verschillende relaties, die nu bij elkaar gepropt wonen, samen met de nieuwe vlam van ‘pa of ma’. Is dat leuk – gaat dat altijd goed? Ze hebben uiteindelijk allemaal een eigen soms nog onbekende gebruiksaanwijzing…. En, willen ze wel bij jóu wonen in zo’n samengesteld gezin? Is er misschien een die diep in het hart een beetje boos is op jou…? Wat natuurlijk ook onverdiend kan zijn – kinderen (vooral pubers) zijn soms onverklaarbaar boos!

En tijdens het daten was alles altijd leuk!

‘Ik ken hem nog niet zo lang’, zegt ze, ‘maar het is een leuke man’. ’Ik heb hem via een datingsite ontmoet’ zegt ze, ‘en we kunnen het echt goed met elkaar vinden. Deze week was ik voor het eerst bij hem thuis, maar dat kind doet maar raak…. Het lijkt wel of het elke zeggenschap van de vader naast zich neerlegt – en die grijpt ook helemaal niet in! Tja, ik weet niet of ik met hen zo’n samengesteld gezin kan of wil opbouwen, als het er op aankomt’.

Lukt een samengesteld gezin altijd?

En deze dan! ‘Ik vind je een leuke meid,’ zegt hij, ‘maar ik wil geen gevoel meer in kinderen investeren…. Met mijn laatste vriendin leefde ik samen met de kinderen in een samengesteld gezin en ik hield ook heel veel van haar kinderen. En toen zette die vriendin mij zonder pardon de deur uit, omdat ze toch iets anders zocht in haar leven!’… ‘Ik was er kapot van – en zeker ook om de kinderen; dat ik ze niet meer zou zien en meemaken.’
‘Kunnen we liefde niet op een andere manier beleven. Gewoon af en toe bij elkaar zijn, zonder allerlei bindingen.’

Zijn er oplossingen of zekerheden?

En dan woon je uiteindelijk toch of nog bij elkaar en loopt het gewoon niet – alsof er een onbalans is. Als een krakende wagen die dreigt te ontsporen. met alle kindjes (en pubers!) aan boord! Je kunt dan natuurlijk wat extra hulp en advies zoeken. Het kan geen kwaad eens zelf, of samen met je partner én kinderen, in gesprek te gaan met een deskundige. In verschillende gezinssamenstelling kun je dan eens een gesprek aangaan en je gevoelens uiten en vormgeven.

Of eerst eens fijn samen op pad voor je een samengesteld gezin start!

Een goede tijd ter voorbereiding nemen is natuurlijk altijd verstandig, voor je een samengesteld gezin start. Ga bijvoorbeeld eens samen met elkaar en de wederzijdse kinderen op vakantie, naar welk oord dan ook! Slim is het natuurlijk een vakantie of uitje te kiezen waar uitdaging inzit. Iedereen wordt blij van een ijsje eten op een zonnige zuidelijke boulevard. Dat is dus leuk en gezellig! Je leert elkaar en vooral de kinderen (en elkaars reactie daarop) echter pas goed kennen als er wat tegenslag is – als er wat inspanning verwacht wordt. Je kunt bijvoorbeeld gaan hiken of kamperen – een fietstocht organiseren…. Het Pieterpad afgaan of wat voor leuk uitje of reisje dan ook – eens met z’n allen zo’n zeilreis beleven. Genoeg te doen!

Een samengesteld gezin blijft een belevenis waarvan je tevoren nooit zekerheden hebt. Maar ach, heb je dat ooit wel?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in