Af en toe bezoekje aan het theater, ja… Even gezellig die leemte opvullen tussen de zomer en de ‘feestelijke’ aanvang van de winter. Het is dus herfst…. Die gouden boombladeren zijn wel mooi – en daar geniet je echt wel van, maar soms wil je dus wel eens iets anders. Wat afleiding. Wat pit in je leven! Iets moois beleven! Tja, dan is er altijd het theater! Prachtige muziek of voorstellingen of films – dat is wat je wilt!

Was er ooit een tijd zonder theater?

De huidige theaters die wij kennen vinden hun oorsprong al in het antieke verleden. In de Griekse en Romeinse tijd waren de zitplaatsen in ronde vorm geplaatst rond het podium. Dat zie je nu ook nog terug in de meeste theaters. Het is dus niet verbazend dat het woord theater ook stamt uit die tijd en van oorsprong Latijns was. Zoals de voorstellingen soms tragedie, soms komedie of satire waren. In de loop ter tijd zijn er zitplaatsen op rij voor het podium gekomen of simpel staplaatsen.
Je kunt een loge reserveren, maar verwar dit dan niet met de engelenbak! Er zit namelijk een groot verschil tussen deze plaatsen in een theater. Een loge is een soort privékamertje met balustrade voor voorname gasten. De engelenbak, ofwel het schellinkje zijn die rijen ergens hoogboven achterin waar je bijna niets meer kunt zien. Er is in elk geval een groot prijsverschil.

Wat is er dan voor nieuws?

Best al weer langer dan een tiental jaar in ontwikkeling – dus niet nieuw, zijn de 4DX-effecten. Tegenwoordig  zijn er bioscopen (theaterzalen) die synchroon met een film sensationele effecten creëren. De zitplaatsen kunnen meebewegen of draaien in een cadans met de film. Er kunnen mist of geur of waterdruppels de zaal ingeblazen worden op cruciale momenten en zo voort. Er zijn lichteffecten – alsof je het filmverhaal zelf meebeleefd.

Het filmkijken in een bioscoop ofwel theater wordt dan een ultieme beleving! Een sensatie!

Theatraal allemaal hè…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in