Stuntskaten is niet alleen een cult – het is een art! Een kunst van behendigheid. A way of living. Stunt- of agressive skater kun je niet worden, want je bent het of je bent het niet. En als je het bent verbeter je constant je vaardigheden. Dit kost teleurstellingen, vallen en opstaan, weer vallen en blauwe plekken en kneuzingen en botbreuken halen (of erger!). Dit stopt de agressive stuntskater echter niet. Die blijft altijd bij de scene horen – ook al moet hij of zij na verloop van tijd soms een stapje terug doen.

Zonder het agressive skaten ooit geprobeerd te hebben, kun je eigenlijk niet weten of je wel of niet een skater bent. Als je nu ineens single bent en even niet weet wat je met je tijd moet doen? Je kunt altijd eens (lekker buiten) rondkijken bij zo’n halfpipe of in een skatepark, of het iets voor jou is. En spreek dan gewoon mensen aan en stel vragen – is alleen maar leuk. Want skaters zijn lekker chill en absoluut niet agressief, ondanks de term agressive skaten, de dubbele hoodies en vaak shabby outfit.

Speedskaten – jij kunt het ook!!

Als meteen stuntskaten nu een beetje over de top gaat, kun je ook ‘veilig’ gaan speed-inlineskaten. Iedereen in dit (vroeger) koude kikkerlandje kan wel schaatsen en inlineskaten wijkt daar niet zoveel vanaf. (Het gaat wel heel snel! Je skate heeft in dit geval wieltjes in plaats van een ijzer) Dan kun je met je andere single-vrienden altijd het Pieterpad afgaan en verbazing wekken in de dorpen die je passeert. Of een geschokte indruk achterlaten! Want af en toe maak je wel een kleine jump, toch?! Wij nemen zonder meer aan dat je het betreffende artikel over onder meer het Pieterpad op SinglesMag gelezen hebt. (Dat heb je toch wel??!)(The long walk South gekeken?)

Geen goede balans – neem les!

Wil je nu toch even wat meer kennis en inzicht en vooral balans krijgen voor je op (het) pad gaat? Dan kun je bij This is Soul altijd een paar lessen nemen. Of kijk eens op internet wie of welke organisatie bij jou in de buurt les in stuntskaten geeft.
In loop ter tijd hebben mensen naam gemaakt, zijn evenementen gaan organiseren, zijn geld daarvoor gaan inzamelen. Zij geven adviezen en zorgen ervoor dat het beste materiaal beschikbaar is… Stunt- of agressive skaten is hun passie, die zij delen door lessen en aanwijzingen te geven. Alles voor de positieve ontwikkeling van de skatesport. De eigenaar van This is Soul is een van die mensen!

Er zijn geen verenigingen of sportclubs in agressive skating, men ontmoet elkaar gewoon op de vele verschillende locaties die er zijn. Het is een community – stuntskaters kennen elkaar overwegend wel en spreken af via app om ergens te gaan streetskaten – ook lekker leuk! Gewoon even jumpen en grinden en wat trics, airs en slides doen in een drukke winkelstraat. Of bij een favoriete halfpipe. Natuurlijk zijn er ook (heel veel) single stuntskaters – die oogsten meestal wel bewondering met die wapperende T-shirts en soepele behendigheid!

Skaten is cult - a way of living

Stuntskaten is cult en urban!

Het is een beweging – een movement – die bestaat, zonder uitgebreide registratie of rapportage. Het is ook (nog) geen officiële wedstrijdsport! Dat is nu pas echt cult – echt urban – een echte community! Veel groter en wijdverbreider dan menigeen zou vermoeden. En binnen deze toch wel hechte groep, zorgen de oudjes voor de jonkies en de jonkies voor de oudjes. Hoewel zij natuurlijk niet bejaard zijn! Een keer per jaar wordt de driedaagse Winterclash georganiseerd Een evenement dat wordt bezocht door deelnemers en toeschouwers van over de gehele wereld. De hotels in de wijde omgeving zijn dan afgehuurd en er worden tentenkampen opgezet. ’s Avonds wordt er natuurlijk flink gefeest bij de kampvuren!

Stuntskaten is ook vastleggen en delen

Skaters filmen en fotograferen elkaar om de trics keer op keer te kunnen bekijken – te bespreken en te verbeteren… En deze footage moet natuurlijk gepost worden op een platvorm om de spectaculaire spins and grinds met skate-vrienden te delen.
De meeste spins in een sprong heeft de Japanse  Eito Yasutoko gemaakt –  1260 graden – dit is drie en een halve draai in één sprong!

Het is moeilijk te bepalen wie er nu wendbaarder zijn; skateboarders of stuntskaters. Zeker is wel dat skateboarders na zulke ingewikkelde spins niet ook nog met beide voeten kunnen terugkomen op het skateboard. Stuntskaters wel, die belanden altijd (meestal wel) met beide voeten weer op de grond. En oh(!), mocht je stuntskaten willen gaan proberen; de skates hebben geen rem hoor!

Jij gelukkig af en toe toch ook niet?


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in