Tsja, december – wat nu? Wat kun je doen? Kerst moet natuurlijk gevierd worden, maar hoe? Kun je wel of niet uitgaan, wel of niet met vakantie? Mag je je familie en vrienden uitnodigen, of juist niet? Lockdown – avondklok – wat wel – wat niet. Het is net als de op- en neergaande lijn van een statistiek, bouncing up and down. Al die beslissingen sluiten natuurlijk bij de officiële statistieken aan, al is het niet altijd naadloos. 
Pffff, door de bomen zie je het bos niet meer.

Aanvankelijk dacht je dat het een overwaaiend griepje was. Iets waar je geërgerd je schouders over ophaalde, want je wilde niet onderbreken waar je ook maar mee bezig was! Later drong het ineens – en niet alleen tot jou, maar tot ieder – door dat het toch een bitter ernstige pandemie was. Zo’n infecterende golf die de gehele wereld overspoelde! En toch dacht je weer – singles eigen – ach, even wachten op een vaccin, prikje halen en alles is weer in orde! Het duurt nu echter wel wat lang…

En toch wil je van december een feest maken!

December wat nu?

Nu is er dan alweer bijna een jaar voorbij. Wellicht het raarste jaar in je leven – hoewel ouderen dat niet zullen beamen. Die hebben wel meer rare en vooral nare periodes meegemaakt. En hierop inhakend; hoe deden zij het dan toen? Even niet ingaand op verschrikkingen uit het verleden. Hoe maakten zij toch van alles een feest? Eerst wat grappige weetjes waar je een momentje voor moet nemen…

Laten we eens beginnen met een december retro-kerstdiner en daarna gezellig dat pim-pam-petten! (Ja, in deze wereld van smartphones & games moet je wel even opzoeken wat dat ook alweer is!) Je viert de Kerst wellicht met je naaste familie, als je (nog) geen andere contacten mag onderhouden! Toch moet je jezelf vooral dan voornemen de mooie (Kerst)gedachte aan vrede op aarde te behouden. Dus niet meteen schelden als de draaischijf even niet die letter die je in gedachten had, aangeeft! (We zijn nog aan het pim-pam-petten hè?) En natuurlijk kan je partner – of broer of zus, of wie dan ook de snelheid van die schijf niet manipuleren! Noch het resultaat van die draai beïnvloeden.

Ja! December en Kerst – Hoe ging dat eigenlijk in de vorige eeuw?

Laten we stellen dat tijdens Kerst in december vooral de nachtmis voor velen centraal stond – het lichtpunt was! De wandeling naar de (koude) kerk – de broodmaaltijd bij terugkomst…. Het hoorde gewoon zo in die tijd. Anderen vonden de Kerstmaaltijden weer de meest belangrijke beleving, of het nu brunch – lunch of diner was. Dit alles werd toen natuurlijk nog niet zo genoemd. Destijds was het ontbijt, middag- en avondeten. (Even grof, maar een vast gezegde uit de vorige eeuw was; spreek je moerstaal!) Avondmaaltijd dus – waarbij meestal gebraden rollade werd geserveerd, zoals eerder in het retro-kerstdiner verteld is.

Als je het ziet in de context van die tijd, waarin niemand iets had, dan was dit het summum van genieten! De tegenwoordige overdaad en luxe kende men toen nog niet en van een traiteur, of cateraar had men nog nooit gehoord! Laat staan van de culinaire hoogstandjes, die tegenwoordig een must lijken te zijn. Zelfs een supermarkt was een totaal nieuw concept! Het samenzijn, het lekkere eten, de kaarsjes, de gesprekjes, de rode koontjes van de kindjes was allemaal waardevol genoeg. Het kaartje leggen na afloop en ook het borreltje – de jongens dronken het puur en de meisjes met een schepje suiker (-;). Dit laatste gaat natuurlijk over mannen en vrouwen en jenever! Sommige keurige dames namen ook wel een advocaatje, om met een beetje room op te lepelen. Van andere dranken had men nog niet gehoord. Of misschien wel, maar die stonden gewoon (nog) niet in de voorraadkast. Notabelen schonken natuurlijk wel een fijne Franse cognac aan hun gasten – het arbeidersmilieu een vieux….

En dat andere feestje dan – dat Sintfeestje?

De verjaardag van de Sint mag natuurlijk ook niet vergeten worden! Want de Sint komt beslist naar Nederland – wat voor kleurcode dan ook. En als het moet gaat hij ook nog alleen door die schoorsteen! Dit jaar zal het wat beperkter zijn en vooral weer binnen het eigen gezin gevierd worden. Enorme singlesparty’s – surprises uitpakkend en maffe vermetele gedichten hardop schaterend scanderend – zullen een jaartje moeten wachten! Ben je singleouder? Maak het dan toch leuk en kijk eens naar onze tips om op ideeën te komen. Dan kun je er echt een fijne avond van maken, zonder allerlei toneelstukken op te voeren. Misschien vind je het wel gezelliger dan gebruikelijk op deze kleinschalige eenvoudige manier. Het schoentje zetten met wat wortels erin voor het paard – is van alle tijden. Ook dat de Sint dan wat lekkers achterlaat. Maar dat wist je allemaal al! (-;)

En als jij zo’n single-alleengaande eenzame alleenstaande bent, die nu nog niet weet wat te doen in december? Meld je dan gewoon aan als vrijwilliger bij een van de non-profit organisaties! Lekker geld of spulletjes inzamelen om cadeautjes (of voedsel) te schenken aan gezinnen of alleenstaanden die écht niets hebben.
Van oudsher is december toch echt een maand om te geven en te delen. Let eens op hoe een goed gevoel je daar van krijgt! En je leert er vast – op gepaste afstand natuurlijk – ook nog een paar leuke vrienden of bekenden door kennen!

Ben je nu meer zo’n actieve sportieve single? Dan kun je juist in december eens lekker gaan zeilen op een tweemaster. Voor ieder is er wel iets te doen – in december!
Niets doen en luieren mag trouwens ook…

Eenvoud is eigenlijk trendy en retro! Maak er iets gaafs van en geniet!

Bijna december - wat nu?