Photoshoppen en plastische chirurgie? Hè ja, laten we eens beginnen met een lekker relevant nummer:

‘Bass and treble’, lage en hoge tonen. Overgewicht… en dat een paar pondjes meer helemaal niet erg is. En natuurlijk moet photoshoppen niet stoppen. Als je de lirics echter in een breder perspectief trekt, gaat het over het kunstmatig gecreëerd ideaalbeeld. Om daaraan te beantwoorden doen sommige dames en heren zichzelf af en toe best wel – op zijn zachtst gezegd – wat creatieve dingen aan. Om dat ideaalbeeld te bereiken, dat eigenlijk helemaal niet ideaal is. Het streven naar volmaaktheid. Waar is het voor nodig? En – is die volmaaktheid wel volmaakt?

Photoshoppen het minst of meest ingrijpende?

Photoshoppen; voor degenen die niet goed weten wat dit is. Foto ‘sjoppen‘ snuffelen, duwen, schuiven en trekken – aan lijnen. En vooral gummen of juist opbollen! Virtueel zoekend hoe je gelaatstrekken of lichaamsvormen tot het meest aantrekkelijk kunt manipuleren. Dit gaat dus digitaal – er komt geen botox aan te pas. En zoals allen weten is een digitale creatie niet echt, of wel? Het is in elk geval gooch(e)len met de werkelijkheid. Je foto een beetje bewerken om jezelf wat leuker te tonen in je profiel (voor een datingsite bijvoorbeeld) is op zich weer gewoon grappig.

Iedereen weet echter dat de foto’s van film- en muzieksterren worden bewerkt tot zij geen enkel smetje meer vertonen. Photoshoppen tot een ideaal en slank en smetteloos beeld ontstaat, prachtig stralend en glanzend van perfectie. Dit is nog een beetje begrijpelijk omdat zij vaak levensgroot getoond worden op billboards of bioscoopschermen. Een heel klein plekje (puistje) of (vet)rolletje toont dan wel heel indringend. De keerzijde hiervan is dat veel bewonderaars dat mooie uiterlijk willen nastreven om een precieze imitatie van hun Rolmodel te worden. Sommigen gaan hierbij tot het (soms levensgevaarlijk) uiterste.

Botox en fillers een hype?

Als het goed gaat zijn kun je door botoxinjecties en fillers tijdelijk een strakkere – vollere huid krijgen. Botox is tijdelijk want breekt af in het lichaam, dus je moet het telkens weer opnieuw laten doen. Als het fout gaat kun je ontstekingen krijgen op of in de geïnjecteerde plek met (soms) dramatische gevolgen. Wil je nu echt eens plastische chirurgie proberen, zorg dan dat je bij een goed gekwalificeerd adres aanklopt, want – heb je even?….

Deze ‘celebraties’ zijn dus wel silicone, maar echt geen Barbie Dolls meer. En – je ziet, experimenteer vooral niet zelf! Waarom doet iemand dit, vraag je jezelf af en wat betekent body dysmorphic disorder (BDD) – lichaamsdysmorfe stoornis (BDD). En – even een grappige gedachte; krijg je deze stoornis vooral als je teveel geld hebt? (Natuurlijk niet, dat weten wij ook wel…)

En toch zijn er heel veel doodgewone mensen die maanden – of jarenlang sparen om plastische chirurgie toe te laten passen. Voor een correctie aan de oogleden of neus, of iets dergelijks. Vaak zien zij er dan tien keer beter en jonger uit. Je kunt dus de conclusie trekken dat plastische chirurgie prima is, zolang je er met mate mee omgaat. Maar……!? Dat is toch altijd met alles het geval!
Voor je aan dit alles begint, zoek dan eerst eens uit waarom je onzeker over je uiterlijk bent. Ja, schrijf het op! Want wat mankeert er aan jou – niets toch?!
En, ten laatste over bootie gesproken; sommigen willen een kleinere, de meesten echter juist weer een grotere ronder ‘Braziliaanse’ bootie.
Wat is toch aan de hand? Want; ‘Every inch of you is perfect from the bottom to the top!’.
Blijf in elk geval lekker jezelf!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in