Beperking! Jij denkt als je dit woord hoort natuurlijk meteen aan regelgeving en aan de beperkingen die beperkingen je opleggen. Niets is minder waar! Deze keer denken we aan een echte beperking, de begrenzing door een handicap of ziekte. Singles die hierdoor zijn getroffen willen elkaar natuurlijk ook ontmoeten en op reis- en uitgaan en een biertje of wijntje drinken. En lachen en grapjes maken! ….en daten…
Is een handicap een moeilijk te nemen horde? Een beperking?
Een handicap is in elk geval een hindernis – een te passeren belemmering voor een vakantieplanning – een beperking! Gehandicapte singles kunnen echter best op vakantie gaan en zelfs varen en zelfstandig zeilen met een beetje (soms veel) hulp van de vrijwilligers van ‘SailWise’! Deze vrijwilligers hebben trouwens een hekel aan het woord handicap. Zij hebben het over mensen met een uitdaging!
SailWise is een organisatie die onder de (erkende) gesponsorde goede doelen valt. Even de doelstelling citerend:
“Mensen met een handicap kunnen helaas niet altijd volop participeren in de samenleving. SailWise staat voor toegankelijke watersport. Door de deelname te faciliteren en te bevorderen, hebben meer mensen met een beperking profijt van de meerwaarde van watersport“
Een handicap is dus een enorme, maar niet onoverkomelijke beperking!
Het idee om mensen met een beperking op deze manier ook vakantie te laten vieren, ligt bij het initiatief van een revalidatiearts. Om een van zijn cliënten even in een opwaartse spiraal te zetten heeft hij deze eens een dagje mee uit zeilen genomen. De gedachte dat dit niet en nooit meer zou kunnen was toen meteen weggenomen. Deze actie vond bovendien meer en meer navolging.
En zo is het gekomen….
Hoe gaat het nu op zo’n reis – met een beperking – vraag je jezelf af?
‘Ach’, zegt iemand van zo’n reisgezelschap, ‘je bent eigenlijk de hele dag bezig met eten en drinken en zeilen. Je krijgt zo’n prettig schoolkampgevoel van het ’s morgens opstaan, gezellig samen ontbijten en daarna het water op. We hebben allemaal onze handicap ofwel beperking, dus soms (vaak) is het wachten op elkaar. Dit geeft juist zo’n gevoel van verbondenheid – want tijdens het wachten lachen en kletsen we er-op-los! En ’s middags, na de gezamenlijke lunch gaan we weer varen, lekker de wind in! ’s Avonds na het avondeten is het gezellig ouderwetse spelletjes doen met elkaar!’
‘Na afloop van zo’n vakantie mis ik dat gewoon en voel mezelf dan wel even een beetje eenzaam. Gelukkig woont een van mijn single-zeilgenoten vlakbij en kunnen we af en toe gezellig herinneringen ophalen.’
De ander beaamt, ‘Het alles zelf moeten doen, ondanks je handicap, geeft het gevoel van een scoutingkamp. Het klaarmaken van het eten, de afwas, je kamer of hut netjes houden gaat allemaal in leuke gezellige saamhorigheid.’
‘Enne, sommigen van ons hebben zo’n ernstige beperking – kunnen echt niets. Die worden zorgvuldig in een boot gelegd, ofwel in scheepstaal gezegd; ‘er in geflikkerd’ en varen maar! Als je dan ziet hoe deze mensen binnen een paar minuten genieten van zo’n tocht en gelauwerd vol nieuw verworven zelfvertrouwen terugkomen! Met de elementen van het water heerlijk fris op de wangen gegrift, tja…. ‘
Vrijwilligers weten trouwens wel waarom zij al jaren meegaan als begeleider… Juist om díe momenten mee te maken waarop iemand (her)ontdekt dat hij of zij wél kan navigeren en het roer bedienen. En al is het alleen maar om die momenten van puur geluk en genot mee te maken van iemand die samen met jou het water op kan. Bovendien kunnen deze vrijwilligers nog een week (of langer) zeilen ook!
Waar vindt dit allemaal plaats?
Er is natuurlijk het vakantie-eiland Robinson Crusoe, midden in de Loosdrechtse plassen. Dit eiland biedt een prachtig uitzicht op het water, ligt lekker beschut en is volledig aangepast, rolstoelvriendelijk en is ook fijn privé en bovendien grondig gemoderniseerd.
Bovendien is er ook nog het Watersportcentrum It Sailhûs aan het Friese meer Fluessen – ruimte, rust en natuur….
Wist je nu niet van het bestaan van SailWise dan kun je altijd eens informeren naar een vakantie en hoe dat dan allemaal gaat. Indien je trouwens iets wilt bijdragen, kun je ook gewoon even contact opnemen met de medewerkers van SailWise.
En heb je na het lezen van deze blog ontzettend veel zin gekregen in een zeiltocht, maar heb je geen handicap of chronische ziekte? Lees dan eens verder op deze site over vakanties op een klipper! Of vraag of je vrijwilliger bij SailWise mag worden!