Ontspannen….tja, hoe je dat doet is voor ieder weer anders. Het is een ontdekkingsreis om uit te vinden waar jij helemaal relaxed van wordt. De meesten weten niet meer hoe dat voelt – ontspannen zijn.  Er zijn boeken volgeschreven en heel veel tips op internet te vinden over hoe je weer in dat heerlijke gevoel terug kunt komen. Over hoe je stress zoveel mogelijk uit je leven kunt bannen… Een van de belangrijkste tips is wel dat je jezelf niet onderwaardeert, dat je gelukkig bent met en over de persoon die je bent.

Je kunt je hersenen ook in de maling nemen!

Een verbazingwekkende tip is dat je net zoals je jezelf (en soms je quickdate) van alles wijs kunt maken, je dat bij je hersenen ook doen! Dat vereist dan wel wat oefening. Kijk eens naar wat eenvoudige dingen die je leuk vindt en glimlach dan. Al gaat dat ietwat krampachtig pakken je hersenen dat toch op als zijnde een geluksgevoel en zo heb je deze al ‘te pakken’ genomen! En fluit eens een deuntje, hoe vals dan ook – je hersenen denken dan wéér dat je jezelf gelukkig voelt.

Jij kunt alleen zelf bepalen wat je leuk vindt en daar een intensief beeld bij vormen of simpel naar kijken. Zijn het je kinderen of kleinkinderen? Een mooi schilderij of landschap? Ook dat heeft een heel ontspannende werking. Is het je hond of je kat? En, als je geen huisdier hebt, waarom neem je er dan geen? Met een hond moet je regelmatig aan de wandel en dat is op zichzelf ook alweer ontspannend. (Je moet jezelf er dan wel van bewust zijn dat een huisdier een nieuw gezinslid is, waar je liefdevol mee om moet gaan.)

Weglopen mag wel hoor!

Een stresssituatie is eigenlijk een vorm van angst – het gevoel opgejaagd te worden. Jezelf te moeten verdedigen, een stijle berg te beklimmen, noem maar op. Je bouwt dan heel snel heel veel adrenaline op. Maak jezelf daar dan ook zo snel mogelijk van los, draai om en loop weg! Waarom niet?! Waarom zou je ingaan op ruziezoekers, stokers, pessimisten of welk negatief beeld of benadering dan ook? Positieve vibes zijn wat je nodig hebt om stress weg te nemen – om jezelf te ontspannen!

Ontspannen kun je op een leuke manier doen!

Tegenwoordig kun je ook even een korte tijd nemen om wat leuke positieve filmpjes te bekijken. Hierbij opmerkend dat een beeldscherm, hoe klein dan ook, wel weer stress op kan roepen…. Ieder kan alleen voor zichzelf bepalen wat hij of zij leuk vindt – als ontspannend ervaart. En kijk eens hoe dit danspaar zich soepeltjes vol souplesse op de dansvloer beweegt! Als dat geen ontspanning is? Ja, ga eens dansen! En dat kan zo wild of traag gaan als je zelf wilt!

Net zoals je wel eens heerlijk hard kunt meezingen (schreeuwen) en deinen bij een concert of ….. bij voetbal? Wist jij trouwens dat bauwen hard meegalmen betekent? Dus je kunt stress opbouwen en flink ‘afbauwen‘.

Juist volledig ontspannen door stilte?

Rustig mediterende jongeman

Dat kan ook! Velen vinden ontspanning in de sereniteit van mindfulness of yoga. Door simpel in hun innerlijke ik te kijken – of naar een blanco pagina in hun hoofd. Hypnose, mits door een bekwame betrouwbare hypnotiseur toegepast kan ook heel ontspannend werken. En gaat dat je een stapje te ver, dan kun je dat ook zelf toepassen. Als je eens heel gemakkelijk gaat liggen (op je zachte bed bijvoorbeeld) en jezelf volledig concentreert op elk lichaamsdeel, elk botje afzonderlijk, te beginnen bij je tenen… Dan langzaam deel na deel een naar boven, tot aan je kruin…. Als je intussen niet in een ontspannen slaap gevallen bent, dan sta je als een volledig nieuwe persoon weer op!

Ow, er is nog een ultieme manier om te ontspannen! Welke? Hoe? Ga maar eens daten met de goede date – met de juiste date. Met de date waarmee je in zo’n yin yang vibe kunt belanden….

Namasté (-;!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in