Voor de geïnteresseerden, ofwel; ‘to whom it concerns’, een swapparty is géén swingparty! Nee, hoewel je een swapparty ook met vrienden en vriendinnen viert is het een gezellige samenkomst om kléding te ruilen. En waarom niet ook om andere zaken te ruilen waar je op uitgekeken bent? Kan allemaal! Een soort kleinschalige ruilbeurzen aan huis! Strevend naar het inperken van overdaad en strevend naar een schone zuivere groene planeet. Een soort ‘cleaning up the planet‘.

Upscaling naar een betere wereld – doe mee!

Upscalen; hoe?! ….heel eenvoudig! Je hoeft niet perse een swapparty te houden om te ruilen. Je kunt al bij het ‘begin beginnen’! Het is best makkelijk om even te na te denken voor je een nieuw kledingstuk gaat kopen en jezelf af te vragen of deze nieuwe kleding wel echt nodig is. Vaak is iets weer helemaal kèk in een andere kleurcombinatie of met andere accessoires en schoenen. Dus koop gewoon slim en duurzaam! Less is more. Enne, je hoeft niet alles meteen weg te doen. Je kunt ook proberen te repareren, zoals anderen meubeltjes vaak pimpen en stylen! Sommigen zijn al heel goed in het vermaken van kleding en maken dan een heel nieuwe outfit! Geen grondstoffen nodig… O ja, soms een heel klein beetje elektriciteit van een naaimachine.

Is je kleding echt niet meer geschikt voor een Swapparty?

Of is je kleding niet meer geschikt voor herstel? Verzamel het dan en doe het in de textielcontainer. Tegenwoordig staan er meerdere in elke woonwijk. Alle daarin verzamelde kleding wordt gesorteerd en beoordeeld. Sommige kledingstukken krijgen een nieuw leven en zullen opnieuw met trots gedragen worden. Andere stukken worden verwerkt tot nieuwe stoffen of grondstoffen.

Die containers die je zoal overal ziet staan – of die depots waar je afval naartoe kunt brengen… Misschien zegt het je niets – vraag je jezelf niet af wat er vervolgens met de inhoud gebeurt. Als je even oppervlakkig naar de verwerking van afgedankte kleding of andere stoffen kijkt, dan vind je al snel dat er een enorme samenwerking plaatsvindt in ons land. En ook met de andere landen binnen Europa. Het is één groot netwerk – een keten, waarin alle ingeleverde stukken weer de juiste plek of het juiste doel vinden.

Is jouw outfit ‘vod of hot’? Geschikt voor een Swapparty of niet?

Singles kunnen weer een Swapparty houden

Tegenwoordig is het best trendy om nieuwe kleren te mixen met een kledingstuk uit de kringloopwinkel of van de tweedehandsmarkt. Het enige wat opgemerkt wordt is of je er goed of leuk of verzorgd uitziet. Het is altijd fijn om aan kleurcombinaties dan wat extra aandacht te besteden. Zeker als het resultaat succesvol is! Bovendien draag je een beetje bij aan een beter milieu. Dat geeft zeker een goed gevoel, toch?

Eindelijk weer een Swapparty voor Singles!

Vodden, todden en lorren zijn eigenlijk achterhaalde termen, want deze lompen zijn altijd grondstof voor nieuw materiaal of juist trendy! Bewust slordig en toddig ofwel sloppy gekleed gaan is ook een stijl. Grappig dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vorige eeuw, tegenwoordig de jeans al fabrieksmatig van slijtageplekken voorzien en stuk gereten worden. Dit maakt deze jeans extra duur en interessant om aan te bieden tijdens een swapparty! Grappig ook dat destijds in de 70-tiger jaren de jongelui zelf de jeans en shirts handmatig met bleekwater besprenkelden. Of op het strand in de zoute zeewaterbranding aangestampten en schuurden. Pas dan kon het volgens de trend gedragen worden. Fabrikanten kwamen daar natuurlijk snel achter en gingen het ook toepassen!

Nu ja, wij zeggen: probeer het eens – zo’n swapparty of ruilfestijn en ‘Swap en Swop’ er op los! Net zo lang en langer tot de aarde weer een mooie groene fijne planeet is.
Gezellig dus – en leuk en nuttig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in