Voor de geïnteresseerden, ofwel; ‘to whom it concerns’, een swapparty is géén swingparty! Nee, hoewel je een swapparty ook met vrienden en vriendinnen viert is het een gezellige samenkomst om kléding te ruilen. En ook om andere zaken uit te wisselen, waar je op uitgekeken bent! Kan allemaal! Een soort kleinschalige ruilbeurzen aan huis! Strevend naar het inperken van overdaad en strevend naar een schone zuivere groene planeet. Een soort ‘saving the planet‘.
Upscaling naar een betere wereld – doe mee!
Upscalen; hoe?! ….heel eenvoudig! Je hoeft niet perse een swapparty te houden om te ruilen. Je kunt al bij het begin beginnen! Het is best makkelijk om even te na te denken voor je een nieuw kledingstuk koopt en jezelf dan af te vragen of deze nieuwe kleding wel echt nodig is. Vaak is iets weer helemaal kèk in een andere kleurcombinatie of met andere accessoires en schoenen. Dus koop gewoon slim en duurzaam! Less is more. Enne, je hoeft niet alles meteen weg te doen. Je kunt ook proberen te repareren, zoals anderen meubeltjes vaak pimpen en stylen! Sommigen zijn al heel goed in het vermaken van kleding en maken dan een heel nieuwe outfit! Geen grondstoffen nodig. O ja, een klein beetje elektriciteit van een naaimachine.
Is je kleding echt niet meer geschikt voor een Swapparty?
Of is je kleding niet meer geschikt voor herstel? Niet meer geschikt om te ruilen. Verzamel het dan en doe het in de textielcontainer. Tegenwoordig staan er meerdere in elke woonwijk. Alle daarin verzamelde kleding wordt gesorteerd en beoordeeld. Sommige kledingstukken krijgen een nieuw leven en zullen opnieuw met trots gedragen worden. Andere stukken worden verwerkt tot nieuwe stoffen of grondstoffen.
Je ziet die containers overal staan en je kunt ook je textiel naar een afvaldepot brengen… Misschien zegt het je niets – vraag je jezelf niet af wat er vervolgens met de inhoud gebeurt. Als je even oppervlakkig naar de verwerking van afgedankte kleding of andere stoffen kijkt, dan vind je al snel dat er een enorme samenwerking plaatsvindt in ons land. En ook met de andere landen binnen Europa. Het is één enorm netwerk – een keten, waarin alle ingeleverde stukken weer de juiste plek of het juiste doel vinden.
Vod of hot? Geschikt voor een Swapparty of niet?

Tegenwoordig is het best trendy om nieuwe kleren te mixen met een kledingstuk uit de kringloopwinkel of van de tweedehandsmarkt. Het enige wat opgemerkt wordt is of je er goed of leuk of verzorgd uitziet. Het is altijd fijn om aan kleurcombinaties dan wat extra aandacht te besteden. Zeker als het resultaat succesvol is! Bovendien draag je een beetje bij aan een beter milieu. Dat geeft zeker een goed gevoel, toch?

Vodden, todden en lorren zijn eigenlijk achterhaalde termen, want deze lompen zijn altijd grondstof voor nieuw materiaal of juist trendy! Bewust slordig en toddig ofwel sloppy gekleed gaan is ook een stijl. Grappig dat in tegenstelling tot de vorige eeuw, tegenwoordig de jeans al fabrieksmatig van slijtageplekken voorzien en stuk gereten worden. Dit maakt deze jeans extra duur en interessant om aan te bieden tijdens een swapparty! Zeker in vergelijk met de 70-tiger jaren waarin de jongelui zelf de jeans en shirts handmatig met bleekwater besprenkelden. Of op het strand in de zoute zeewaterbranding aanstampten en schuurden. Pas dan kon het volgens de trend gedragen worden. Fabrikanten kwamen daar natuurlijk snel achter en gingen het ook toepassen!
Nu ja, wij zeggen: probeer het eens – zo’n swapparty of ruilfestijn en ‘Swap en Swop’ er op los! Net zo lang en langer tot de aarde weer een mooie fijne groene planeet is.
Gezellig dus – leuk en nuttig!