Datingfraude begint eigenlijk al op het moment dat iemand jouw aandacht op romantische wijze naar zich toe trekt. Als die onbekende persoon stiekem en heel snel bij jou onder je huid, in je computer en digitaal in je huis kruipt. Je leven gaat beheersen met lieve telefoontjes en berichtjes – waar je op gaat wachten. Terwijl je deze persoon eigenlijk nog nooit gezien of ontmoet hebt. Hoe kun je datingfraude eigenlijk herkennen – wat is de opbouw?

Hoe begint het nu eigenlijk allemaal precies?

Vaak krijg je een kort berichtje – een uitnodiging om vrienden te worden – om elkaar zelfs te kunnen bellen! Dat berichtje bevat dan een complimentje, bijvoorbeeld over je mooie of leuke, niet te ‘passeren’ glimlach. Het is verstandig dan al eerst naar het profiel van de verstuurder te kijken, nog voor je reageert. Meestal is dit dan een officier in het leger of een succesvolle zakenman of -vrouw. Of iemand met wat voor andere aantrekkelijke succesvolle functie of positie dan ook in het buitenland. Vaak vind je een pas opgestart profiel! Met wel paar leuke foto’s (die fake of ‘gepikt’ zijn), maar er is weinig beweging op zo’n profiel. Als dat wel het geval is, dan kan het zijn dat er iets meer moeite aan de fraude is besteed. Ook dan is het nog steeds oppassen en dus: blokkeren!

Maar…., hoe word je nu verliefd op een vreemde?

Die vreemde persoon is heel slinks! Door virtuoos manipuleren met woorden worden de gesprekken snel steeds intiemer. En – de fraudeur ervaart verrassenderwijs telkens dezelfde gevoelens als jij op het moment dat je iets vertelt over wat je bezig houdt. Hij of zij geeft je complimentjes, doet beloftes… En verlangt net als jij intens naar het moment dat jullie eindelijk samen zullen zijn.

Jij beseft niet dat hier vaak een heel team achterzit, dat elkaar aftroeft in mooie woorden en zinnen om jou te manipuleren. En dan lachen zij samen. Omdat jij een prooi bent! Omdat het enige doel is jou zoveel mogelijk financiéel ‘uit te kleden‘.

Wat nu als jij al slachtoffer bent van datingfraude?

Mocht je op tijd – of er zelfs iets te laat achterkomen dat je slachtoffer bent, doe dan wel altijd aangifte! Indien je slechts een vermoeden hebt dan kun je altijd aan de medewerkers van de Fraudehelpdesk vragen onderzoek te doen.

Tips:
Blijf altijd alert tijdens de eerste contacten met een persoon.
Vraag jezelf af het allemaal wel klopt als iemand die je nooit onmoet hebt meteen zijn of haar liefde aan je verklaart.
Een nieuwe liefde zou jou meteen willen ontmoeten! Geen oceaan zou hem of haar bij jou weghouden!
We maken je ook even attent op het trucje ‘spiegelen’ om snel iemands vertrouwen te winnen. Telkens weer systematisch hetzelfde doen of zeggen of vinden als de andere persoon. En face to face (wat nu wellicht nooit het geval zal zijn) ook in bewegingen nabootsen.
Als je date vraagt jullie relatie geheim te houden en jij wilt het juist wél vertellen; doe dat dan ook! Deel je gevoelens met anderen. Met familie, je vrienden. Schreeuw het desnoods van de daken!
En tja; als je nieuwe liefde om geld vraagt….. Want een klein probleempje heeft: Fraudehelpdesk!

En Catfisch dan? Is dat ook datingfraude?

Menigeen heeft natuurlijk ooit wel eens Catfish gezien. En hoewel dit nu (meestal) niet om financiele oplichting – dus fraude gaat, kan iemand zichzelf bijzonder in de maling genomen voelen door zo’n scam. Het lijkt slechts onschuldig in het vergelijk met de criminelen die enkel ten doel hebben zichzelf te verrijken ten koste van jou. Iemand kan echter emotioneel zo diep gekrenkt en beschadigd raken dat hij of zij jaren of misschien zelfs nooit meer in staat is een vertrouwelijke relatie aan te gaan.
Even een compilatie:

Als je gevoelens en je vertrouwen zo diep gekwetst zijn dat je niet eens kunt denken aan een reboundrelatie om daar overheen te komen. Als je financieel zo benadeeld bent dat je niet weet wat je vervolgstappen moeten zijn. Dan is altijd slachtofferhulp er nog!
Jij bent echt de enige niet…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in