Is beleggen een leuke hobby? Of jouw index piekt hangt natuurlijk samen met de aandelenmarkt. Investeren in aandelen, kavels, futures, termijnmarkt – stock market – allemaal termen waar de meesten niet echt ervaring in hebben. Wat is het verschil, vraag je jezelf af… Sommigen hebben kennis van zaken en zijn heel slim en gehaaid in beleggen. En als jij wat knowhow opbouwt en flexibel in aandelen investeert dan kan jouw index ook wel pieken hoor!

Beleggen als Liefhebberij

Als Singles tip van deze maand komen we dan ook op beleggen uit. Dat hoeft helemaal niet met grote bedragen en ja, je kunt er al je geld mee verliezen. Nee, we geven hier geen beleggingsadvies over welke aandelen je zou moeten kopen of hoe je het zou moeten doen. Maar we delen wel graag het plezier dat beleggen kan brengen. Waarom hebben bedrijven een bepaalde koers op de beurs en wat gebeurt er eigenlijk als die koers omhoog of omlaag gaat? Welke factoren zijn van invloed? Het kan een heel leuke en leerzame hobby zijn, om je in beleggen te verdiepen. En als je er vertrouwen in hebt, kun je uiteraard ook daadwerkelijk gaan beleggen. Omdat je ook je geld kwijt kunt raken, kun je het beter alleen doen met geld dat je ‘niet echt nodig hebt’. Wees voorzichtig, ken de mogelijkheden, maar zeker ook de risico’s

Speur eens bij je bank naar info of lees de artikelen op internet en de beurspagina in de krant. Volg de RTLZ academy eens en speel dan het beursspel een keer om te oefenen. RTLZ geeft trouwens veel financiële informatie die nodig is om in aandelen te handelen. Kijk eens naar de verschillende sectoren waarin je kunt beleggen. Of verdiep je in de beursgeschiedenis! Gewoon een interessant verhaal, zo gezellig achter je pc of tablet. Misschien wel leuker vermaak dan een volgende serie kijken op Netflix ;). Natuurlijk is het een groot avontuur om te beleggen in een financieel klimaat – een (wereld)economie met een onzekere toekomst… Dat maakt het juist des te spannender! En let op, ook extra risicovol! De tech aandelen reizen momenteel tot voorbij het oneindige! Menigeen is bezorgd dat dat alleen maar kan gaan crashen een dezer dagen. Dus ja, duik lekker in de wereld van beleggen, maar nee, niet met geld dat je niet kunt missen. We blijven het zeggen hier bij SinglesMag!

Beurs van Berlage is nostalgie

Denk je in Nederland aan beleggen, dan denk je natuurlijk aan de prachtige Beurs van Berlage geopend in 1903. De aanvankelijke  Koopmansbeurs – robuust en stoer opgetrokken uit bakstenen – domineert nog steeds het Damrak. Trots en flamboyant paradeerden de beurshandelaren over het Damrak en het Beursplein in vroeger dagen. De eerste verhandelbare aandelen werden hier verkocht –  hier ontstonden de eerste opties. De effectenbeurs is door ruimtegebrek al na korte tijd naar een ander prachtig pand op Beursplein 5 verhuisd en daar nog steeds gevestigd. De goederenhandelaren zijn in 1998 vertrokken uit de Beurs van Berlage. Het pand dient nu alweer heel wat jaren als het Nederlands ‘palazzo pubblico’. Na een ingrijpende renovatie is het pand sinds 2008 nog steeds een cultureel publiekspaleis waar het aangenaam vertoeven is.

De vraag is of je een broker nodig hebt..

Tegenwoordig hoef je niet op een beursvloer te staan of een broker in te schakelen om in aandelen of opties te handelen. De handel vindt gewoon online plaats. Je kunt lekker achter de pc je ‘kapitaal’ managen. Dan piekt jouw index wel – al is het maar een beetje. Het is wel verstandig om jezelf eerst eens te verdiepen in hoe het allemaal in zijn werk gaat. Er zijn veel beleggingsapps en jouw bank heeft vast ook beleggingsfuncties. Zoek even uit hoe het werkt, voordat je een aankoop doet en je ineens voor een heel ander bedrag hebt ingekocht, als je gedacht had.

En wees zorgvuldig in de keuze met welke partijen je zaken gaat doen. Een brutale oplichting als die van Poyais zal wel niet meer voorkomen, maar vergis je niet – ‘it’s a jungle over there’. Het gaat er niet altijd even eerlijk aan toe!  

Maar ach – laten we er nu niet vanuit gaan dat jij vanuit je luie stoel miljoenen gaat verdienen of investeren. Dan moet je ook zeker echt weten wat je doet en niet op dit luchtige blogje afgaan. Nee je gaat gewoon even wat spelen met je aandelen! Een klein bedragje voor de sport – als vrijetijdsbesteding zal dat je de hals niet kosten.

Aandelen leasen?!

Ooit kon je aandelen ook leasen – een constructie van een bekende verzekeraar. Dan kocht je een aandelenpakket en sloot daarvoor een persoonlijke lening af, die destijds afgetrokken kon worden van je belastingaangifte. En zo werd je dus ‘rijk’ op kosten van het Rijk – de Belastingdienst! Of arm, als je aandelen kelderden. Een wetswijziging heeft aan dit maasje in de wet een einde gemaakt. Het concept van dat product is daarna nooit meer sterk teruggekomen. Hoewel aandelenportefeuilles nog steeds wel door banken gefinancierd worden. Wij zeggen nog een keer: zet alleen geld in dat je kunt missen. Want je kunt het allemaal kwijt raken. Slechts 1 op de 4 beleggers verdient er wat mee. Dat kan het natuurlijk juist uitdagend maken. Ga jij bewijzen dat je het kunt? Doe het dan in ieder geval bewust van de risico’s. Ik denk dat we dat punt nu wel gemaakt hebben 🙂

Dat is wel iets anders dan brood beleggen!

Het beleggen is dan nu wel heel ver boven het niveau van je boterhammetje uitgetild. (Hoewel je ook ín boterhammen kunt beleggen – ofwel een bushel graan kunt kopen) Mocht je het durven en gaan doen – niet met voorkennis handelen hoor. Vooral dan kan het heel slecht aflopen… Kijk eens naar de klassieker ‘Wallstreet’ waarin de Michael Douglas de rol van Gordon Gekko fantastisch vertolkt!

Verhelderend trouwens dat Charlie Sheen ooit als keurige integere jongeman op het verkeerde pad gemanipuleerd is. Logisch dat hij daarna een verslindende ‘tiger’ werd! Over tijgers gesproken en met name een Keltische tijger – wist je wel dat Dublin de Silicon City van de 21ste eeuw is, the Celtic Tiger? Daar wordt pas echt geld verdiend – nog steeds! Juist nu!

Leuk om weer eens over heel wat anders te lezen? Heb jij ervaring met beleggen? Wat vond je er leuk aan en wat niet? Vind je het een leuke singles tip? Een leuke activiteit voor als je even wat tijd beschikbaar hebt? We horen het natuurlijk graag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in