Ierland met de hoofdstad Dublin; ‘de Keltische tijger’ – Celtic Tiger in de financiële wereld genoemd. Een schiereiland omringd door de Noord-Atlantische oceaan en de Ierse zee. Natuurlijk durf jij wel te gaan! Die tijger staat enkel symbool voor de enorme veerkracht, wendbaarheid en strijdlust van het Ierse volk. Ierland is geen Ibiza met dat zon- en zeegevoel. Nee, het is een in mystieke sluiers gehuld land vol nostalgie, magie, hartstocht en romantiek. Zodra je de grens overgaat raak je al verward en onder de indruk! Er wordt namelijk naast Engels ook Gaelic Irish gesproken en geschreven – een oud-Keltische taal.

Ierland is in slechts een paar decennia van armoedig staatje tot een van de rijkste landen van Europa gegroeid. En bovendien soepeltjes (wel met wat hulp van Europa) uit de recessie teruggeveerd. Daarom wordt het land en Dublin – met de indrukwekkende Silicon Docks – de ‘Celtic Tiger’, Keltische tijger genoemd.

De voormalige pakhuizen langs het Grand Canal Dock in het centrum van de stad zijn in de afgelopen tien jaar symbool gaan staan voor de Ierse wederopstanding na de crisis. Ineens is dit het Silicon Valley van Europa. Hier zijn de Europese hoofdkantoren van Google, Facebook, Amazon, en LinkedIn gevestigd. Dit gebied is daarom omgedoopt tot Silicon Docks.

Dublin de oneindige hoofdstad van Ierland

Oneindig, ja! Want wat is er niet te zien en te beleven in booming Dublin! Het is een stad met zo’n rijke en vooral onstuimige geschiedenis! Van de strijd tot onafhankelijkheid – in deze stad bezegeld – tot de poëzie van W.B. Yeats. En er zijn natuurlijk de poëten, schrijvers, muzikanten, acteurs en actrices van deze tijd, geboren en getogen in Dublin. Hier even een thuiswedstrijd in 2017 van U2 – als dat geen Keltische tijger is!:

Hoe grappig is het trouwens om met de hand boven de ogen naar de overkant van een straat te turen. Jezelf afvragend en inschattend of het wel klopt dat O’Connell Street de breedste straat van Europa is – of zeggen ze dat maar…
En dan vind je in Crafton Street het standbeeld van Phil Lynott. Met de band Thin Lizzy heeft hij het lijflied van mening Ier – ‘Whisky in the Jar’ – tot wereldniveau gebracht. Zoals Sinead O’Connor ooit een heel mooie uitvoering van het bekende Ierse lied ‘Molly Malone’ heeft gepubliceerd.
Je kunt Dublin trouwens niet bezoeken zonder een keer naar het Trinity College te gaan en de Old Library te betreden.. Betreden ja – want de indrukwekkende verzameling van boeken en kennis vraagt een binnenkomst vol respect en ingetogenheid. Deze bibliotheek wordt gezien als een van – zo niet – dé mooiste ter wereld.

Temple Bar in één avond beleven lukt je niet!

De Keltische tijger

Na dit alles wil je wel eens een lekker single-stout biertje drinken aan de langste toog van Ierland. Of twee stoute biertjes (-;)! Even uitblazen van al die indrukken die de stad je biedt. Het Temple Bar district, een stadsdeel met aaneen gevestigde bars, kroegen, eettentjes, restaurants!
Oorspronkelijke authentieke pandjes en geveltjes en met klinkers geplaveide straatjes waar je heerlijk kunt dwalen. In de Temple Bar zelf zul je elke avond een live band zien optreden. Ierland .. Ja, Dublin is wel een bezoekje waard! Vergeet dan niet ook even het Guinness Storehouse te gaan – en de Jameson distilleerderij

Het vermoeden is dat Temple Bar vernoemd is naar Sir William Temple. Een beruchte politieke persoonlijkheid – wiens handelswijze soms discutabel was. Men zegt dat hij en zijn familie ooit een huis hadden in Temple Bar District.

Common puffin….

Durf jij die Celtic Tiger te bezoeken

Als je nu vraagt: ‘Hoezo? Wat nu – Common Puffin? Hoe bedoel je!’ Het is gewoon leuk om nu eens te eindigen met de common puffin. Dit betekent niet dat we denken dat je er geen puf-meer-in hebt. Nee, dan heb je er misschien nog nooit iets over gehoord of gezien – in Ierland!

De common puffin is een heel grappig gesnaveld vogeltje. Om dit vogeltje te zien moet je tijdens het broedseizoen naar het westen van Ierland gaan. Naar de kliffen! Kun je weer gezellig plannen met je vrienden. Een exacte week of maand wanneer het vogeltje broedt is niet aan te geven. Het is een onnavolgbaar diertje dat zijn vleugels graag uitstrekt. Maar ach, dat ben jij toch ook?!

Enne, als het toch echt nog zon en zee moet zijn, lekker babbelen over Ibiza is ook leuk! Plannen maken en dromen – gewoon doen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in