Portugal, Portu-Gal, Portus Cale – mooie haven, Porto! Haven van een Keltische godin? Wie weet het.. De sporen van de rijke en avontuurlijke geschiedenis van Portugal zijn ook hier overal terug te vinden. Portus Gale was een oude stad aan de monding van de rivier de Douro, de gouden rivier in het graafschap Portucale – de herkomst van de naam Portugal.

Waarom naar Portugal?

Een belangrijke reden om ooit Portugal te bezoeken is vooral de vriendelijkheid van de Portugezen. De zacht zangerige tonen van de Portugese taal geven een warm verwelkomend gevoel. Een gevoel van thuiskomen en toch ook weer van avontuur en passie. In het oostelijke Miranda do Douro, vlak bij de Spaanse grens, wordt ook wel Mirandees gesproken. In zuidelijke toeristengebieden zul je deze taal zelden horen.

En dan het melancholisch Fado – vaak in een traag verdrietige en sombere toonaard die niets meer of minder dan gemis en verlangen – van saudade inhoudt. Dat de nostalgie van het noodlot in zijn pure pijnlijke vorm verwoordt, begeleid door gitaar en mandoline….  In vrijwel elke toeristenplaats zijn er gelegenheden om Fado te zien en te beluisteren – om van Fado te genieten. Hier even een heel mooi voorbeeld, ontdaan van elke sombere opsmuk, simpel zoals het is:

De mooie rijke geschiedenis van Portugal is niet in één artikel samen te vatten, zelfs die van de eilanden niet! Daarom in een snelle vogelvlucht even hier en daar fladderen en neerdwarrelen. Deze keer in het noorden om een impressie op te doen.

Singles strekken de benen in Portugal!

Voor singles die graag in beweging zijn, die graag exploren en daarnaast toch ook graag culinair genot beleven is een wandelreis in het noorden een leuke beleving of uitdaging. In het noordwesten vormt de mooie rivier de Miño de grens tussen Portugal en Spanje. Hoewel er in het verleden ook tijdelijk ook een provincie Miño genoemd was, is deze echter om – voor de toerist onduidelijke reden, weer ontbonden. Steden kunnen uiteraard niet ‘ontbonden‘ worden.

Deze streek is de ‘groenste‘ streek van Portugal door de regelmatige neerslag. Hier wordt dan ook de druif geteeld waarvan de fijne verfrissende en sprankelende ‘Vino Verde’ gemaakt wordt. Hiken, mountainbiken en wandelen door het prachtige Parque Nacional da Peneda-Gerês, ’s avonds lekker Caldo Verde proeven en natuurlijk genieten van Vino Verde, welke single wil dit nu niet?

Fijn zonnebaden op het strand kan ook

Aan de Costa Verde vind je tussen de guur ruige rotsen uitgestrekte brede zandstranden en pittoreske dorpjes, die nog niet volledig overspoeld zijn door lawaaiig toerisme. Op de stranden is het nu nog heerlijk privé relaxen. Even wennen is de aparte zoute smaak van het zeewater van de oceaan. Het is zeker geen brakke smaak en ook niet zilt, maar echt bitter en puur zout!
Door de flinke golfslag is het echter prima surfen langs deze stranden. Er zijn uitstekend georganiseerde reizen naar surf- en  yoga camps. Fijn sporten en ontspannen – heerlijk om weer energie op te doen! Om een voorbeeld te noemen heeft Estala bij Porto hiervoor het strand bij uitstek. Iets zuidelijker en toch nog net boven Lissabon ligt ook surf camp Ericeira, beslist een aanrader om naartoe te gaan!

Singles kiezen voor hun volgende reis Portugal!

En oh – Porto(!), ongeveer op de plek van het oude Portus Cale gevestigd. Hoe heerlijk is het vertoeven in Porto. De aanblik van de leuke gekleurde huisjes, de gezellige terrasjes en de knusse restaurantjes maken een verblijf vrolijk luchtig en aangenaam. De smaak van de druif geteeld in de Douro-valei is heel speciaal en kenmerkend voor port. Er zijn dan ook veel leuke dagtochten om bij verschillende wijnhuizen de portwijn te proeven.

Liever een tocht langs de bezienswaardigheden in Porto? Vergeet dan niet de heel indrukwekkende Livraria Lello te bezoeken. Met het dak van glas in lood en de prachtige, bijzondere trappen, mag deze blibliotheek wel de mooiste ter wereld genoemd worden.

De heilige stad Braga

Om wat geschiedenis, kennis, cultuur en ook wat devotie op te snuiven (voor singles niet onbelangrijk(!)) is Braga de uitgelezen stad. Zeker voor degenen die van architectonische hoogstandjes uit het verleden houden. Met zijn meer dan 30 kerken en kathedralen wordt Braga ook wel de ‘heilige stad‘ of ‘het Rome van Portugal‘ genoemd. Natuurlijk gaan we niet elke kerk of kathedraal beschrijven, wel heel interessant is dat in Braga de oudste kathedraal van Portugal staat – de majestueuze Sé, daterend uit de twaalfde eeuw.

Ja, Portugal is het reisdoel voor Singles

Ook de vanaf een heuvel uitkijkende Elevador do Bom Jesus do Monte is de moeite waard om te bezoeken. De grote uitdaging is om hier niet met de auto of de kabelbaan of lift naar boven te gaan; doch naar boven te klimmen via de 600 traptreden! Op een van de barokke plateau’s kan dan af en toe even gepauzeerd worden, genietend van het uitzicht.

De stad Braga bestaat al langer dan onze jaartelling en is ooit door de Romeinse keizer Augustus gesticht. In een ver verleden is deze stad ook de hoofdstad van Gallicië geweest. Tegenwoordig is Braga echter vooral een studentenstad, met een bruisend avond- en nachtleven en veel leuke bar’s en restaurantjes.

Singles lopen graag onder een paraplu!

En dan nog ‘Het Paraplu Festival‘ van Águeda – ‘The Umbrella Sky Project‘! In 2011 ludiek gestart door een groep kunstenaars in Águeda en nu wereldwijd bekend – en nagevolgd! Tegenwoordig hangen de bewoners zelf de kleurige paraplu’s op in de maanden juni, juli en augustus. Het is een heus gezellige happening waar heel veel straatartiesten op afkomen. Er zijn dan ook een heleboel levende standbeelden te bewonderen. Tegenwoordig worden er ook wel met Kerst paraplu’s opgehangen, dan zijn deze wit en vaak met een glanzende kerstdecoratie.

Singles gaan weer fijn op reis - naar Portugal!

Portugal het land van Fado. Valt er nog meer te vertellen over Portugal? Ja! Oneindig veel meer! Ach….Ter saudes de Portugal – verlangen naar Portugal….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in