En een vulkaan mag Madeira met haar uit de zee omhoog gestuwde rotsen en bergen beslist genoemd worden. Het bloemeneiland – het zonnige eiland – de indruk bestaat dat Madeira een lieflijk eiland is. Zoals bezongen in een veel gecoverd nummer dat door Eddy Christiani ooit tot heel succesvolle hoogte is gebracht. Hier is de originele versie:

Als je dan met de verwachting van liefde en zon naar Madeira gaat ben je verbaasd als je overal die mistsluiers tussen de ruige bergketens ziet hangen. Om het eiland – deze vulkaan – begaanbaar te maken is er ooit een heel mooie slingerende autoweg aangelegd, die grotendeels langs de kust gaat. Rijdend op die weg zul je tot je verrassing in de ene vallei mist of regen treffen en in de volgende stralende zonneschijn! En naast de vele levada’s zie je ontelbare kleine watervalletjes langs de bergwanden naar beneden stromen. Het resultaat van die sublieme mix van vocht en zon is de spectaculaire bloemenpracht!

Madeira betekent hout (?!)

Als je denkt dat Madeira wijn of port betekent vergis je jezelf, de betekenis van het woord madeira is hout, naar de (volledig) gekapte oorspronkelijke laurierbossen – Laurisilva. Een boomsoort stammend uit de prehistorie.
Er wordt wel een versterkte wijn gemaakt die Madeira – of Madera – genoemd is. Dit is een langzaam gerijpte wijn met een hoog alcoholgehalte. Door de wijn verwarmd te laten rijpen krijgt deze een heel kenmerkende smaak. Er zijn een heel veel verschillende technieken om dit te doen – om zo tot die heerlijke kwaliteit te komen.

Landen en opstijgen sensationeel

Het oorspronkelijke vliegveld van Madeira – een baan op een rotsige landtong in de Atlantische Oceaan, is verlengd, gemoderniseerd en in 2000 opnieuw in gebruik genomen. Daarvoor was het landen en opstijgen sensationeel! Als het geronk van een vliegtuig gehoord werd, spurtte iedere vakantieganger altijd omhoog tegen de vulkaan op, om het beste zicht te hebben. Vol spanning werden dan de manoeuvres van het vliegtuig gevolgd – dat gelukkig altijd voor het eind van de landingsbaan met een bocht tot stilstand kwam. Ook nu is het trouwens nog steeds indrukwekkend en spannend om te zien.

Vind je de landingsbaan in het volgende filmpje kort? De eerdere – vroegere – baan was zeker de helft tot een derde korter en toch zijn we niet in zee gestort!

Op een van de bergtoppen van Santa Cruz, vind je de huidige Décio Lounge Bar, vanwaar je een weids uitzicht hebt op het vliegveld. Enne – als je dan toch aan het wachten bent tot je dat geronk hoort, kun je  natuurlijk een lekker cocktailtje nemen. Jij hoeft niet te vliegen toch? In elk geval niet in een vliegtuig – en van de berg af is niet aan te raden! Volgens mij gaat dat cocktailtje bij de Décio Lounge Bar prima lukken (en zelfs binnen de richtlijnen).

Genoeg te doen!

Madeira is eigenlijk echt een outdoor-eiland. De prachtige natuur, kronkelende paden en ruige lavapunten van de vulkaan nodigen uit tot wandelen. paragliding, jeepsafari’s, of simpelweg lekker met een scooter rondtoeren. Subliem voor de durfhalzen is natuurlijk canyoning, dat je op plekken brengt die sinds de prehistorie ongerept waren.
Raften kun je tegenwoordig op veel plekken doen en natuurlijk biedt Madeira ook die ultieme gelegenheid.

Waar je vroeger alleen enkel wat vulkaangruis aantrof op sommige plekken aan de kust, zijn kunstmatig enige zandstranden aangelegd. Je kunt nu dus heerlijk zonnebaden aan het strand. En je kunt natuurlijk ook lekker genieten op een ligstoel bij het zwembad van je hotel of jezelf fijn laten verwennen in een van de vele wellness resorts. Er zijn enige prachtige golfterreinen – kortom voor elk wat wils.

Op cultureel gebied zijn er de de vulkaangrotten – Grutas de São Vicente http. Het is beslist de moeite waard om deze een bezoek te brengen. Zoals ook aan de Tropische Tuinen. Het is natuurlijk het allerleukst daar naartoe te gaan met de kabelbaan vanaf Funchal via Monte. En je kunt – een volgende dag – naar de Botanische Tuin gaan – of naar een van de andere tuinen of bezienswaardigheden. Als je er zin in hebt kun je in Monte ook even lekker van de berg afglijden in een toboggan. Zo’n sleetje – gemanoeuvreerd en in balans gehouden door twee stoere lenige bestuurders.

En op een middag kun je gewoon eens simpel slenteren in Machico. Kijk dan of de deuren van het kerkje ‘Capela do Senhor Dos Milagres’ nog vol vertrouwen van het slot af zijn. Daarbinnen kun je dan even genieten van de serene rust en de pracht van de relikwieën. Ook het kleine bescheiden begraafplaatsje van Machico is indrukwekkend.

Last but not least – Madeira loves CR7!

Waarschijnlijk wist je het al – Funchal is de geboorteplaats van Cristiano Ronaldo! Als je naar Madeira gaat heb je dus zomaar kans hem op straat tegen te komen! Inmiddels is hij een van de grootste – zo niet de grootste attractie van Madeira! Het vliegveld is tegenwoordig naar hem genoemd – Cristiano Ronaldo Madeira International Airport.

Het museum CR7 – genoemd naar de initialen en het rugnummer van Ronaldo en de merknaam van zijn producten – is ook een aanrader.

Hier nog even de onthulling van het prachtige bronzen beeld van Ronalda dat voor het museum (en hotel) geplaatst is.

Tja, een vulkaan bezoeken – gewoon een keer doen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in