Tja, bezuinigen, ook singles ontkomen er niet aan in de huidige tijd van inflatie, van malaise… Want we mogen wel zeggen dat dit laatste over ons land – over Europa neergedaald is. Oorzaak, schuldigen en politiek – wordt al voldoende besproken in de media, daar hebben wij ‘SinglesMag‘ers’ niets aan toe te voegen. We kunnen wel eens uitzoeken hoe je nu zuiniger kunt leven.

Oudere Singles hebben niet zoveel moeite met bezuinigen

Hoe het kan oudere singles niet zoveel moeite hebben met bezuinigen, hoef je jezelf niet af te vragen. In de naoorlogse jaren was wat nu armoede genoemd wordt heel gewoon – niemand had iets. De uitbundige overdaad van de huidige tijd kende men niet. Het huishoudboekje werd nauwgezet bijgehouden met pen en papier en was nog niet gebaseerd op een algoritme. De centjes lagen voor zover men die hád, voor de neus op tafel gestapeld, verdeeld over de verschillende posten ofwel ‘crediteuren‘. Tegenwoordig klik je even op een knop of swipe je simpel met je telefoon langs een betaalautomaat… Je weet op dat moment echter niet eens hoeveel er nu van je saldo afgaat en wat het restantbedrag dan is. Tenzij je een app hebt op je telefoon, wat slimme singles meestal wel hebben. Een app is echter niet tastbaar – je ziet dan een paar cijfertjes in een scherm.

Bezuinigen? Leg jezelf grenzen op!

Grenzen opleggen? Wat bedoelen ze daarmee, waarom en hoezo?! Singles houden niet zoveel van grenzen en hebben een vrije levensstijl! Echter, je kunt jezelf een budget opleggen. Als je wilt of moet bezuinigen is het belangrijk eerst vast te stellen wat het inkomen is. Wat de vaste lasten zijn (..zoals energie..). Het Nibud heeft hier goede adviezen over gepubliceerd. Kijk zo wie zo eens op internet! Geldfit is bijvoorbeeld een leuke site om een test te doen en indien nodig vragen te stellen. Zo kun je erachter komen of je het echt wel zo goed voor elkaar hebt. Als het al een beetje uit de hand gelopen is dan kun je eens kijken op zelfschuldenregelen – ook een site van het Nibud.
Zo wie zo zijn Gemeenten verplicht te helpen of adviseren als de situatie al dramatischer geworden is.

Tuurlijk hebben Singles de vaste lasten goed in beeld

Inkomen en vaste lasten duidelijk? Als je dat alles gedaan hebt en weet wat het overblijvende te besteden bedrag is dan volgt het échte bezuinigen. De uitdaging… Gezonde voeding is natuurlijk altijd prioriteit – eten en drinken. Dan onderhoud, kleding…

Je kunt alles wat je doet en uitgeeft eens beoordelen onder het ouderwetse motto ‘wie het kleine niet eert is het grote niet weerd’. Het gaat namelijk vaak om de muntjes, de euro’s en de som van tien keer één (is tien?). Als je nu denkt dat dit een ‘open deur’ is, dan heb je gelijk. Pas het maar eens toe! Er zijn ruim voldoende tips over bezuinigen te vinden op internet. Het korter douchen, de verwarming een graadje lager, de stand-by uitzetten ’s nachts en ga zo maar door. Die kent ieder inmiddels wel…

Goed naar je behoeften kijken is niet écht spannend hoor…

Kijk echter ook eens op een andere manier naar je behoeften – naar je uitgavenpatroon om te zien waar je kunt bezuinigen. Heb je echt die nieuwe telefoon nodig, heb je echt dat merkshirt nodig? Is dat flesje water dat je koopt echt wel veel lekkerder dan het sublieme water uit de kraan? Je kunt trouwens je drinkwater ook meenemen in een klein omgespoeld fruitflesje. Die lekken bovendien niet, wat met zo’n ‘duur’ kék waterflesje vaak wel het geval is. Enne, waarom koop je klakkeloos die grote pakken met fruit of groente in de supermarkt, terwijl je als single zelf slechts een kleine hoeveelheid nodig hebt? De rest gaat vaak de biobak in – wat trouwens ook met een oude krant kan in plaats van met die dure biozakjes. Een meubeltje of kleding hoeft bovendien niet nieuw te zijn, je kunt ook iets tweedehands kopen en opknappen.

Bezuingen – het zou zomaar een hobby kunnen worden! En als jij nu ook leuke bezuinigingstips hebt, deel die dan in een reactie met je medesingels (-;)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in