Oranje boven is een uitdrukking die eigenlijk nog niets aan kracht ingeboet heeft. Hoewel volgens peilingen de populariteit van de Koning tanende is was dat niet te merken op straat! Heel het land is uitgelopen om de verjaardag van de Koning uitbundig te vieren. En er is niemand die zich dan afvraagt of hij wel of niet Koningsgezind is; Oranje is en blijft gewoon boven!

Na ‘al die jaren’ is het in de overtreffende trap heerlijk en geweldig om weer samen feest te vieren! Lekker met de armen om elkaars schouder te hossen en polonaise te lopen. Uit volle borst ‘Oranje boven’ te zingen. Hierbij wordt in de derde regel van het couplet het woord koning aangepast en ko-ho-ning geschald om in het ritme van het toch wel oude bekende liedje te blijven passen. Sommigen voegen hiervoor in de plaats Maxima aan dit prachtige lied toe.

De populariteit van de Koning is dalend, zegt men…

Ach peilingen… Als iedereen deze in zou vullen, krijg je wellicht een heel ander resultaat. Dat is echter niet het geval. De meesten vinden niets aan die vragenlijsten en polletjes, laat staan dat zij zich er in verdiepen. Zij hebben daarvoor geen tijd want gaan gezellig – volledig in oranje gehuld, met oranje vlaggen en ballonnen luid zingend en scanderend de straat op. Ja, Oranje boven!

Op de vrijmarkt is vooral het Oranje boven!

Hoe gezellig is het om zo’n Koningsfeest weer eens fijn een dag lang te vieren! En ja, we zoenen dan – drie keer…! En als vanouds doen we de bekende oud-Hollandse Koningsdagspelletjes! Zakkenlopen, blikgooien, koekhappen, spijkerpoepen, eierlopen, noem maar op! Kinderen krijten de wedstrijdtrajecten vaak op straat en vragen dan een centje, tegenwoordig meestal voor een goed doel!

Als je een muziekinstrument bespeelt kun je op Koningsdag als straatmuzikant ook concerten geven. Je hoeft daarvoor aan niemand toestemming te vragen! Als je bijvoorbeeld de ukulele bespeelt kun je daarmee met het nummer ‘Oranje boven’ best wel succes hebben! Het is in elk geval uniek!

Ach, dat Oranje boven is hebben we ook dit jaar weer gemerkt! Heerlijk toch?!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in