Iederéén weet nog wel een beetje dat Kerst eigenlijk een feest van delen en geven is. Een feest van eenvoud en samen zijn met naasten. Het lekkere hapje eten, het Kerstdiner, is toch vooral bedoeld om even fijn met elkaar aan tafel te zitten en ‘bij te praten’. Tot bezinning te komen….
Toch is Kerst in de huidige tijd verworden tot een periode van luxueuze uitspattingen en vakanties, exquise gerechten en dure cadeaus. Al in september worden we overladen met commercials over Kerst en brandt zelfs hier en daar al de Kerstverlichting in de straten…

Nee, dan Kerst in IJsland met de jaarlijkse Jólabókaflóð!

Of even iets eenvoudiger gezegd Jolabokaflod – een IJslandse traditie. Vrij vertaald de boekenvloed. Alle nieuw uit te geven boektitels worden pas vlak voor Kerst in de IJslandse winkels verkocht, als in een vloed. Een Kerstboekenvloed!
Op Kerstavond geven de IJslanders dan een boek aan elkaar en met een lekkere warme chocolademelk trekken zij zich op een gegeven moment terug in een behaaglijk hoekje om te…? Lezen! Deze traditie is ontstaan in de tweede wereldoorlog toen er een tekort was aan alles, behalve aan papier! Het voor de hand liggende cadeau werd dus een boek! Veel singles verlangen er trouwens ook naar om zichzelf met Kerst eens lekker te onttrekken aan allerlei buitenissigheden. Om simpel te doen waar zij zelf zin in hebben. Dat is het prettige van een singlestatus. Doen waar je zelf zin in hebt.

Tradities met Kerst – hoeveel zijn er wel niet?

Kerst is een feest van delen - weten Singles dat nog wel?

Mistletoe ofwel maretak ophangen in huis is van origine weer een Engelse traditie, die tegenwoordig nagevolgd wordt in menig ander land. Als je elkaar toevallig tegenkomt onder die mistletoe is het zoenen geblazen. Menig single is dat ‘per ongeluk‘ wel eens overkomen.

Iemand die trouwens nooit wilde delen of cadeau’s wilde geven. Nooit mistletoe of andere versiering op wilde hangen in zijn kantoor of huis was de bekende vrek Scrooge. Na echter wat angstaanjagend gedoe met geesten is dat ook in orde gekomen en wilde hij alles wel delen met iedereen! Zeker met zijn kantoorklerk Bob, die hij eerder ontslagen had.

Schoentje zetten of schoentje gooien – de keus is aan jou!

Nog een grappige wetenschap is dat in veel andere landen óók schoenen gezet worden voor de deur of haard om cadeautjes te krijgen, maar dan tijdens Kerst. In Tsjechië gaan de single vrouwen trouwens helemaal ‘over de top’. Zij gooien hun schoen over de schouder richting de buitendeur! Als de hak dan in de richting van de deur wijst, betekent dit dat zij het komend jaar een relatie krijgen. Staat die hak de andere kan op….. Tja, afwachten dan maar weer. Of initiatief nemen!

Kan daten ook anders als Kerst een feest van delen is?

Nog iets eenvoudigs en ook diepzinnigs…. Verlang je soms wel naar een solide basis in een relatie? Ben je dat vluchtig scrollen of schuiven naar links of rechts af en toe beu? Het speeddaten is wel leuk en vaak ook een grappige vrijetijdsbesteding. Wil je echter iemand; je nieuwe date en misschien nieuwe liefde eerst goed leren kennen? Ga dan slowdaten! Zeker in een tijd waarin misschien weer behoefte is aan een ‘devoot’ Kerstmis. Aan een Kerst dat echt een feest van delen is, kan het zinvol zijn ook eens zorgvuldig met een relatie om te gaan. Langzaam opbouwen is dan wellicht de oplossing…..

Consuminderen met een fijne slowdate is dus de conclusie! Wat willen we meer?
Een fijne decembermaand en Kerst voor iedereen natuurlijk!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in