Passionele liefde in Tokyo moet echt wel passen in het werkschema van de Japanners. Hoewel Japan wellicht het hoogst aantal singles heeft van welk land dan ook, laat dit strakke schema helaas geen tijd voor daten en liefdesperikelen. Een Japanner werkt of slaapt!

In de naoorlogse jaren is Japan vooral een land van onafgebroken arbeid geworden. Een land waar altijd een strikte discipline heerst. Ook is de Japanner door de overbevolking gebrand op beleefdheid en goede manieren over en weer. Simpel de woorden ‘ik hou van jou’ uitspreken, brengt de Japanner trouwens volledig in onbalans! En voorafgaand aan een mildere uiting als ‘ik vind je leuk’ moeten echt allerlei bloemrijke bewoordingen gaan!
Als je in Japan best keurige seksueel getinte woorden in de mond neemt, zoals penis en vagina, raakt iedereen verward en in paniek. Want – dat hoort gewoon niet. Dat dóe je niet – in Japan…. Je kunt wel rustig in het openbaar een ruig pornoblaadje lezen….(!?)

En zo veel meer tegenstellingen betreffende de liefde in Japan

Veel jongeren kiezen niet meer voor een relatie of intimiteit in het huidige Japan. Zij blijven gewoon single en ontvluchten de realiteit in een digitale wereld van gadgets en games en animaties en virtuele vluggertjes.

En toch worden liefdeshotels dan weer druk bezocht….. En is er ook een heuse rosse buurt in Tokyo. Liefdeshotels ofwel ‘lovehotels’ – waar je een kamer voor een paar uur kunt huren, zijn heel belangrijk in de Japanse cultuur. Het zelfstandig wonen is heel duur en hierdoor blijven singles lang bij hun ouders wonen – tot een leeftijd van 35 of 40 jaar is heel gewoon. Vaak wonen de ouders weer in kleine flats met dunne wanden. Dus als de jongere eens een partner heeft om ‘passionele liefde’ mee te beleven wijkt deze uit naar een liefdeshotel – een lovehotel. De ouders daarentegen wijken door de gehorigheid van hun woning ook wel eens wild uit naar zo’n hotel, om hun verkrampte gevoelens eens lekker uit schreeuwen (en meer natuurlijk)! Zoals ook overspelige koppels. En sekswerkers….

Dus passionele liefde in Tokyo – Japan bestaat wel. Men is alleen te moe en teveel afgeleid en toont het niet. De passionele liefde is heel onderhuids in Japan, maar daarom misschien des te vuriger en heftiger!

Tom Cruise is inderdaad een Amerikaan! Zijn gastvrouw Taka in de film ‘The last Samoerai’ (actrice Koyuki Kato) heeft hem echter de mystiek van de pure Japanse liefde intens doen beleven….

Bestaat daten en liefde in Tokyo dan niet of niet meer?

Passionele liefde in Tokyo - lukt dat?

Tja, daten en liefde in Tokyo…. Trouwen met een goede vriend of kennis wordt best vaak gedaan in Japan. Het biedt veiligheid en meer economische zekerheid, dan wanneer je als single door het leven gaat. En eigenlijk is het helemaal geen gek idee om je leven met een maatje te delen. Als je na een heftige vurige romance uiteindelijk in een dergelijke fase belandt, vind je eigenlijk pas echt die levenslange liefde – die eternal love. Dus waarom niet meteen?

Een frictie – ondanks dat vrouwen naar de universiteit gaan heerst er nog steeds de verwachting dat zij na die studie snel trouwen en voor het huishouden en de kinderen gaan zorgen. Tegenwoordig willen de meisjes dat echter niet. Zij willen een goede baan met een prima inkomen en zijn niet bereid dit op te geven als zij dat eenmaal bereikt hebben. Veel kinderen worden er trouwens niet geboren in Japan. Dit is een van de landen waar het bevolkingsaantal sterk daalt in plaats van groeit.

Maar – waar past de Geisha nu in het hele verhaal?

Even een bloemrijke uiting van internet afpakkend; een geisha moet mooi zijn als een bloem en sterk en flexibel als een wilg…..
Het is een vergissing te denken dat een geisha een prostitué is (hoewel zij tegenwoordig wel nagebootst wordt door sekswerkers). Nee, een geisha – de échte geisha – is een mooie onbereikbare vrouw, al in de kinderschoenen klaargestoomd voor een voorname rol. Zij is een entertainer, een kunstenares, een sierlijke danseres, een belezen gesprekspartner…. Enkel iemand om een passionele liefde van verre afstand mee te beleven. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.

Weten we nu iets meer over de liefde in Japan?

De conclusie is dat passionele liefde in Japan in mystieke nevels verhuld is – dat een buitenstaander daar nooit echt duidelijk inzicht in zal krijgen. En – waarom zou dat ook moeten?

Liefde in Tokyo - bestaat dat wel? Kan dat wel?

Lukt het je ooit te daten met een nieuwe liefde in Tokyo – spreek dan af bij het vaste afspreekpunt van vele Japanners: het standbeeld van Hachi op Shibuya Crossing. Hachi was die trouwe hond die langer dan 9 jaar bij het station op zijn overleden baasje bleef wachten – niet begrijpend dat deze overleden was….

Dat was nu een trouwe liefde…. Maar ja, dat is weer een ander verhaal! Een verhaal over hondenliefde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in