Iedereen kent Valentijnsdag als de dag (14 februari) waarop je chocolade, rozen of natuurlijk een Valentijnskaart stuurt naar je geliefde. Het is de manier om je liefde te uiten aan je partner, scharrel of geheime minnaar of minnares! Tegenwoordig zijn er alleen steeds meer mensen die vinden dat Valentijnsdag wordt uitgebuit door commercie en is verworden tot een commercieel feest voor winkeliers, met als doel zoveel mogelijk geld te verdienen. De vraag is dan ook: is Valentijnsdag en nog specifieker de kaart anno 2020 nog wel hip?

Valentijnskaart, een eeuwenoud verschijnsel

Wat maar weinig mensen weten is dat Valentijnsdag een eeuwenoud verschijnsel is. Als we de geschiedenisboeken mogen geloven is een Franstalig gedicht uit het jaar 1415 de eerste Valentijnswens die ook daadwerkelijk bewaard is gebleven. Vanzelfsprekend was deze handgemaakt. De Valentijnskaart zoals wij hem in zijn huidige vorm kennen, kwam pas echt tot bloei door de ontwikkeling van het drukwerk. Nu konden kaartjes in grote getalen worden gedrukt waardoor het versturen vele malen gemakkelijker werd.

Valentijnskaarten in de Verenigde Staten

Door de commercie denken velen dat de Valentijnskaart zijn oorsprong kent uit de Verenigde Staten. Niets is minder waar. De geschiedenis van de Valentijnskaart ligt in Engeland. Anno 1850 werd de Valentijnskaart pas opgepikt door de Verenigde Staten die het verschijnsel vervolgens op zijn ‘Amerikaans’ uitbuitten en zo groots opzetten dat het een commercieel succes werd.

Valentijnskaart te commercieel?
Is de Valentijnskaart en Valentijnsdag te commercieel geworden?

Valentijn in Nederland

Dankzij de invloed van de Verenigde Staten op onze popcultuur werd de Valentijnskaart ook in Nederland populair. Steeds meer mensen gebruikten 14 februari als de dag om de liefde te vieren. Vanzelfsprekend ging de commercie er in Nederland ook mee aan de haal. Je kunt je afvragen of dat erg is.

Sinterklaas, Kerst en Nieuw Jaar zijn immers ook feestdagen die door de commercie worden gebruikt om veel geld te verdienen. Naast het feit dat deze ontwikkeling de economie stimuleert, blijven deze feestdagen toch vooral dagen die ervoor zijn bedoeld om een goede tijd te hebben met je vrienden, familie, en in het geval van Valentijnsdag, je geliefden. Helemaal niets mis mee, toch?

Dus stuur lekker die kaart en zoals het hoort… niet je naam erop zetten!

Gekke valentijnskaart
Doe eens lekker gek. Veel Valentijnskaartplezier gewenst! SinglesMag.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in